Landelijke bijeenkomst 16 november 2020

Op maandag 16 november was het zover, de 8e landelijke bijeenkomst Vroegsignalering van schulden en voor de 2e keer via een livestream vanuit het Muntgebouw in Utrecht. Wat was het fijn om iedereen weer te kunnen informeren over de ontwikkelingen over de ontwikkelingen over vroegsignalering van schulden. En er was veel te vertellen.

De middag werd afgetrapt door dagvoorzitter Franceline Visser. Na een hartelijk welkom sprak Franceline met Jacomijn Kuiper en Anja Tijdhof van het Landelijk Projectteam over de voortgang van het project Vroegsignalering schulden landt in Nederland met daarin aandacht voor de community Vroegsignalering, de nieuwsbrief, de website en de groei van het aantal gemeenten met vroegsignalering.

Daarna sprak de voorzitter met Els Buijs (gemeente Almere) en Linda van Loo (gemeente Breda) over vroegsignalering in de praktijk. Zij deelden ervaringen en vertelden over de processen binnen hun eigen gemeente.

Een spannend moment, een sneak preview van het dashboard Vroegsignalering. Jacomijn Kuiper en Bart Geurts van Significant deelden de laatste stand van zaken en gaven een inkijkje in het dashboard Landelijke monitoring Vroegsignalering waaraan op dit moment door Significant, in opdracht van het Landelijk projectteam hard wordt gewerkt. Circa 70 gemeenten doen hieraan mee. Jacomijn vertelde in het kort waarom monitoring zo belangrijk is en wat de doelstellingen zijn. Bart presenteerde vervolgens de sneak preview en vertelde welke informatie het dashboard laat zien. Het dashboard ziet er mooi en overzichtelijk uit.

Tijdens het volgende onderdeel sprak de voorzitter met Pieter Roos (ministerie SZW), Jeanne Marie Langen (VNG-Realisatie Verbinden Schuldendomein) en Mariëlle Fleuren (Landelijk Projectteam) over de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, de experimenten die zijn aangevraagd en de implementatieondersteuning vanuit VNG Realisatie Verbinden Schuldendomein.

De middag werd afgesloten met een gesprek met Linda van Vliet (NVVK), Diederik Mohr (Essent) en Maria Buur (Landelijk Projectteam) zij spraken over het Landelijk convenant Vroegsignalering en gaven onder andere antwoord op de vragen: Nu het Landelijk convenant rond is, wat hebben we dan bereikt en waarom is dit convenant zo belangrijk voor de energieleveranciers?